Nükleer Düzenleme Kurumu Başkanı Dr. Zafer DEMİRCAN ve Heyeti Rusya Federasyonu’na teknik bir ziyaret gerçekleştirdi.

November 28, 2021
2

Nükleer Düzenleme Kurumu Başkanı Dr. Zafer DEMİRCAN ve beraberindeki heyet, Rusya Federasyonu Düzenleyici Kuruluşu Rostechnadzor (RTN) ile Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) arasındaki ikili işbirliği anlaşması çerçevesinde, Rusya Federasyonu’na teknik bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Ziyarete Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Suat ÜNAL da TAEK’in faaliyet yürüttüğü alanlar ile ilgili Kurum ve Kuruluşlar ile görüşmeler yapmak için katılım sağlamıştır.

Program kapsamında Moskova’da RTN’nin merkez ofisinde 3 günlük bir bilgilendirme çalıştayı düzenlenmiştir. Çalıştay; RTN yöneticileri, VO Safety ve Sec NRC teknik destek kuruluşlarının yetkilileri ile Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) temsilcilerinin katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir. Çalıştayda, RTN’nin organizasyonel yapısı, nükleer alandaki mevcut düzenlemeler, uygulamada olan mevzuata yönelik olarak yapılan son güncellemeler,  teknik destek kuruluşlarının yapısı, teknik destek kuruluşları ile düzenleyici kurum arasındaki ilişkiler ve faaliyet alanlarına yönelik olarak ayrıntılı bilgiler paylaşılmıştır. Ayrıca Rusya Federasyonu’nun nükleer uygulamalar alanında önemli bir araştırma merkezi olan Kurchatov Enstitüsü’ne ziyaret gerçekleştirilmiştir. Bu Enstitü bünyesinde ki Rusya Federasyonu ve Avrupa’nın ilk reaktörü yerinde incelenmiştir.

 

Yoğun geçen görüşmelerin arasında Leningrad-II Nükleer Santrali sahası ziyaret edilerek, hem işletmedeki reaktör hem de inşaatı devam eden reaktör ünitelerine yönelik bilgi alınmıştır.

 

Diğer taraftan Akkuyu projesinde önemli imalatçılardan olan ve Akkuyu Nükleer Santralinin 2. ve 4. ünitelerine ait önemli ekipmanların imalatlarını gerçekleştirecek olan Izhorskiye Zavody ve OMZ Special Steels imalatçı tesislerine ziyaret gerçekleştirilmiştir. İmalat hattında Hindistan Kudankulam Nükleer Santrali için imalatı tamamlanmış olan basınç kabı ve iç bileşenleri de yerinde görülmüştür. Ayrıca Akkuyu projesi kapsamında imalatlarına devam edilen basınç kabı ve iç bileşenleri ile basınçlandırıcı parçalarının imalatlarının yerinde gözlemlenmesi imkanı da elde edilmiştir.

 

Rusya Federasyonunda gerçekleştirilen çalışma ve görüşmeler vesilesiyle,  T.C. Moskova Büyükelçisi Mehmet SAMSAR ile T.C. St. Petersburg Başkonsolosu Yunus BELET ziyaret edilmiş ve görüş alışverişinde bulunulmuştur.

Medya Galerisi

8
7
3
4
5
6
1

İlgili Haberler

Kurumumuz Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ISO 27001:2022 Sertifikasını Aldı.

Nükleer Düzenleme Kurumu ile Sağlık Bakanlığı Arasında İş Birliği Protokolü İmzalanmıştır

INSC Projesinin Açılış Toplantısı Kurumumuz Ev Sahipliğinde Gerçekleştirilmiştir

Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) ile dost ve kardeş ülke Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Sağlı...

Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) ile Güney Kore Nükleer Güvenlik ve Emniyet Komisyonu (NSSC) arasın...

UAEA Güvence ve Nükleer Madde Sayım ve Kontrol Sitemi Danışmanlık Hizmeti - ISSAS Misyonu gerçekl...

NDK Heyeti Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) 67. Genel Konferansına Katıldı

Ek Protokol Bildirimleri Formlarına İlişkin Kurul Kararı

OECD 5’inci MDEP Konferansı Kurumumuz Ev Sahipliğinde Antalya’da Gerçekleştirildi.

Nükleer Güvenlik Sözleşmesinin Ortak 8. ve 9. Gözden Geçirme Toplantısı Viyana’da gerçekleştirildi.

Dosya